ARTOTEC Magazine – Sweden

Ett MAGAZINE om Innovativ Urban Design, Attraktiv Lekutrustning och Lekmiljöer, Lekpedagogik, Ergonomi m.m.

The Fittja Pavilion kreativa effekten during the 14th Venice Architecture Biennale, Italy

Lämna en kommentar

The Fittja Pavilion kreativa effekten!
 
Hej Joanna tack för erbjudandet. Trevlig också att se Fittja utvecklas till en oas för konsten som jag förespråkat och verkat i.

Det är vad ARTOTEC på uppdrag av Botkyrkabyggen AB har skapat. En oas i stadens tunga och funktionella arkitektur.

Se nedan gestaltningen av lekområde med ARTOTEC lekskulpturer och urbana möbler [Konst & Teknik] Krögarvägen, Fittja – www.artotec.se och andra artiklar ”Miljonbygge i förvandling.” eller i ”La Suède Durable”.
 

SPIREL 1

LEKSKULPTURER och MÖTESPLATS för barn och vuxna

Gestaltning av lekområde och viloplats – Patio ~ Innergård Fittja ~ Krögarvägen

Projekt Etapp III[Konst & Teknik]

Produktion: BOTKYRKABYGGEN AB – BERG & VÄG MASKIN AB – ARTOTEC AB
Projekt: ”SPIREL 1” Miljonbygge i förvandling.
Ett frö av kreativitet i ett spiralmönster fullt av dynamik som generar kraft och näring i syfte attuppnå välbefinnande.
 
ARTOTEC-FITTJA-Design-Frederic-Iriarte
 
ARTOTEC-Spirel1-Frederic-Iriarte
 
Erbjudandet från: Botkyrka konsthall presents the Fittja Pavilion during the 14th Venice Architecture Biennale.
 
Förhandsvisning och vernissage: 5 juni i Serra dei Giardini och Istituto Nautico Cini-Venier.
Utställningen pågår: 7 juni – 7 september
 
Botkyrka konsthall presenterar Fittjapaviljongen i Venedig, ett steg i lanseringen av den Nya biennalen för konst och arkitektur i Botkyrka!
Vad kan en konstinstitution vara i vår tid?
Hur kan vi omvärdera miljonprogrammet?
Och kan platser som Fittja till och med bidra till en annan typ av konst?
 
Den 13:e september inviger Botkyrka konsthall den Nya biennalen för konst och arkitektur i Botkyrka, ett led i att undersöka hur en framtida konstinstitution kan växa fram med utgångspunkt i de specifika kvaliteter som existerar i norra Botkyrka, strax utanför Stockholm.
 
Botkyrka konsthall förstärker de kommande åren sin verksamhet i Fittja. Ett arbete som möjliggör för nya platser att formas och fyllas med innehåll i samarbeten med boende, influerat av det rika kultur- och föreningslivet, de många offentliga platserna och balansen mellan natur och stadsliv.
 
Fittjas unika platser bär på möjligheterna att formulera en annan sorts konstinstitution, en som är öppen för framtida praktiker, växer organiskt, verkar internationellt genom det lokala och som snarare producerar nytt än representerar det redan existerande.
 
Den 7:e juni öppnar Botkyrka konsthall Fittjapaviljongen i Serra dei Giardini och i Istituto Nautico Cini-Venier i samband med den 14:e upplagan av Arkitekturbiennalen i Venedig. Biennalens curator, Rem Koolhaas, en av vår tids mest inflytelserika arkitekter, efterlyser en kartläggning av modernismen i Biennalens internationella utställning som fått titeln Fundamentals. I Fittjapaviljongen omvärderar deltagande arkitekter och konstnärer kvalitéer i det svenska byggandet under 1960- och 1970-talen. Många konstproduktioner och projekt har föregåtts av undersökningar och platsspecifika samarbeten i Fittja under de senaste åren. Flera av dem får permanenta lösningar i Fittja och invigs under den kommande Nya biennalen för konst och arkitektur i Botkyrka.

Som en bild över hur en institution kan formas genom oväntade möten och oförutsägbarhet lånar Fittjapaviljongen den japanske filosofen, forskaren och jordbrukaren Masanobu Fukuokas idé kring ”seedballs”. Fukuoka hävdade att ”all mänsklig kunskap är värdelös”, och en av hans radikala idéer för ett naturligt odlande resulterade i användandet av lerbollar fyllda med mängder av olika sorters frön vilka spreds ut på måfå. Tanken var att genom en kombination av det oplanerade och genom mångfalden av frön, skapa grönskande oaser. I Fittjapaviljonen är det framförallt slumpens potential och tyst kunskap som står i fokus. Här genomförs oväntade samarbeten där konstnärer, arkitekter och musiker tillsammans undersöker vad konst kan betyda i mötena med publiker, platser och sammanhang.

Medverkande konstnärer och arkitekter: Johanna Billing (Sverige), DK-CM (Storbritannien), Derek Gripper (Sydafrika) + Lindy Roy (Sydafrika/USA), Mako Ishizuka (Japan), Junior Residence (Sverige), Kultivator (Sverige) + Stu Wright (Sydafrika), Tor Lindstrand + studenter från KTH Arkitekturskolan (Sverige) , Elena Mazzi (Italien), Lorenzo Nassembeni (Sydafrika), OPENrestaurant (USA) + Ayhan Aydin (Sverige), Jelena Rundqvist + Aron Kullander Östlind (Sverige), Pia Sandström (Sverige), Spridd (Sverige), James Webb (Sydafrika), Karl-Jonas Winqvist (Sverige).

Fittjapaviljongen arrangeras av Botkyrka konsthall i samarbete med Nordiska paviljongen genom Arkitektur- och Designcentrum, Paolo Rosso (Microclima), Martin Rørtoft (Second Eyes), KTH – Arkitekturskolan, Serra dei Giardini och Istituto Nautico Cini-Venier, och med stöd från Iaspis, Elise Jaffe + Jeffrey Brown, Botkyrkabyggen, Kulturrådet, Kulturbryggan och Holosonics.

5:e juni
Förhandsvisning av Fittjapaviljongen i Venedig

6:e juni kl 16-18
Seminarium ”Samtida förhållningssätt till vårt senmodernistiska byggnadsarv” Fittjapaviljongen i Serra dei Giardini, Venedig
Fittjapaviljongen anordnar ett seminarium som diskuterar samtida förhållningssätt till vårt senmodernistiska byggnadsarv.
Utifrån exempel ifrån Sverige, Tyskland och Storbritannien spårar vi nya tendenser och nya arbetssätt för att bättre förstå de möjligheter som existerar i 60 och 70-talets byggande.

2 – 3 juli
Junior Residence visar Fittjapaviljongen.
Junior Residence är ett program av och med 5 ungdomar från Botkyrka som synliggör sina röster i Botkyrkas offentliga rum och ut i världen.

Källa

Kontakt:
Anneli Bäckman
Botkyrka konsthall

http://botkyrkakonsthall.se/

 

_______________________________________________________________________
OBS! Foto, texter och förslag kan inte användas, kopieras, reproduceras eller distribueras utan skriftligt tillstånd av upphovsrättsägare ARTOTEC AB. Skicka en förfråga till info@artotec.org

 

 

Författare: ARTOTEC Magazine - Sweden

Ett MAGAZINE om Innovativ Urban Design, Attraktiv Lekutrustning och Lekmiljöer, Lekpedagogik, Ergonomi m.m. Idag har vårt nyhetsbrev ca 4 500 abonnenter från kommunansvariga, park och miljöplanerare, arkitekter, landskapsarkitekter, fastighetsägare, branschfolk och politiker som vill veta mer om ARTOTECs innovativa utveckling. Företaget ARTOTEC föddes och lever med ett syfte; att förnya en gammalmodig bransch med innovativa, attraktiva, och spännande lekredskap och parkmöbler. ARTOTEC AB och ARTOTEC /forskning är en organisation som för samman experter från skilda områden för att främja och stödja utvecklingen av nya innovativa lekmiljöer, lekredskap och lekskulpturer. www.artotec.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s